Dieta anti-candida: detalii concrete și plan de acțiune

Recomandă prietenilor:

Candida Albicans este un fungus (ciupercă) din familia drojdiilor, care, deși este prezentă în mod natural în cavitatea bucală, intestin și flora vaginală, atunci când proliferează în exces poate provoca simptome variate, de la oboseală şi îngrășare, la dureri articulare şi gaze abdominale.

Trăim zi de zi cu multe bacterii în noi (dintre care multe sunt benefice organismului), fără să știm asta. Aceste bacterii se mențin în echilibru (grație unui sistem inunitar care funcționează la parametri normali), în special bacteriile care se găsesc în intestine. Dacă unii dintre voi ar afla de numărul mare al bacterilor de pe limbă, ar rămâne de-a dreptul uimiți.

Candida trăiește în simbioză cu organismul uman, ea se hrănește și cu ce ne hrănim noi. Daca îi dăm alimente care favorizează dezvoltarea acesteia, agravăm situația, riscând să ne îmbolnăvim de candidoză.

Deși Candida există în mod natural în flora intestinală, ea creează probleme atunci când un dezechilibru din organism îi permite să se dezvolte exagerat. Acest dezechilibru ar putea fi cauzat de o mulţime de motive, cum ar fi utilizarea unor antibiotice puternice, o dietă prelungită (stil de viață) bogată în carbohidraţi şi zahăr, consumul de alcool, de droguri, stres etc. Atunci când populaţia Candida se înmulțește foarte tare, slăbeşte peretele intestinal, pătrunde în sange și eliberează toxine în corp. Sistemul imunitar poate lupta cu aceste toxine. Amplele efecte secundare ale confruntării sistemului imunitar cu toxinele pornesc de la dureri de cap și oboseală și pot ajunge până la dureri abdominale şi depresie.

O mulţime de oameni au candidoză. Această afecţiune cuprinde multe tipuri de infecţii, de la cele superficiale, precum mătreața, candidoza orală şi vaginita, la boli sistemice ce pot pune viaţa în pericol. În ultimele decenii, candidoza a devenit tot mai frecventă, mai ales din cauza dietei bogate în alimente prelucrate şi dulciuri. Alte cauze principale sunt obezitatea, diabetul zaharat şi abuzul de antibiotice.

Pe lângă mâncărimi ale pielii și scurgeri vaginale, alte simptome frecvente sunt: oboseala, durerea de cap, tulburări de memorie, depresie, apariția mătreții, balonarea, infecții fungice la nivelul unghiilor, etc. Uneori, în ciuda tratamentului medicamentos, candidoza nu dă semne de remisie, de vină fiind stilul de viață dezechilibrat și alimentația. Tocmai din acest motiv se recomandă re-echilibrarea organismului cu ajutorul unei diete potrivite: dieta anti-candida.

Principiul de bază este să elimini din alimentație anumite produse, să le consumi pe altele alături de probiotice și anti-fungice, iar după un timp stabilit chiar de tine, să reintroduci treptat (dar în cantități mult mai mici) acele alimente eliminate (cu o singură excepție: zahărul nu mai trebuie consumat niciodată). În linii mari, trebuie să renunți la zahăr, cele mai multe legume cu amidon, cofeină și orice aliment cu indice glicemic mare (cartofi, paste, pâine, etc.).

Dieta Anti-Candida oferă o posibilitate de a ţine sub control şi de a reduce dezvoltarea exagerată a acestei ciuperci. Această dietă include câţiva paşi simpli:

Pasul 1: Detoxifierea completă a organismului

Scopul detoxifierii este de a elimina substanțele toxice produse de Candida. Câteva opţiuni sunt postul doar cu apă, curățirea colonului prin clisme, consumul de legume proaspete, de apă și de ceaiuri de plante pentru detoxifiere. În acest stadiu, ceea ce trebuie făcut este înfometarea Candidei şi eliminarea tuturor surselor de drojdii şi ciuperci, a tuturor zaharurilor şi dulciurilor, a produselor lactate ce conțin lactoză, cu excepția untului. Este, de asemenea, important de identificat ce a cauzat candidoza pentru a se elimina această cauză (ex: eliminarea antibioticelor, a contraceptivelor şi a altor substanţe ce dau modificări hormonale). În aceasta perioadă, pe lângă respectarea listei de alimente interzise, ar trebui sa consumi foarte multă apă pentru a elimina din intestin eventualele colonii de candida.

Pasul 2: Dieta Anti-Candida strictă

Această dietă strictă este, de fapt, o dietă foarte sănătoasă. Persoanele care o urmează trebuie să elimine alimentele cu conținut de zahăr şi orice alte alimente care pot hrăni infecția cu candida.

Următoarele alimente trebuie să fie eliminate din planul de dietă:

• toate produsele lactate din lapte de vacă;
• toate produsele ce conțin drojdii (ex.: pâine, ciuperci, oțeturi, alcool, peşte afumat şi procesat, carne);
• toate produsele zaharoase (dulciuri, patiserie, etc.);
• aproape toate fructele;
• legumele rădăcinoase dulci (cartofi, morcovi, păstârnac, cartofi dulci, sfeclă).
• fasole boabe, tofu, brânza de soia și toate produsele cu soia
• caju, alune, fistic
• maioneza, ketchup
• ceai verde si negru, bauturile carbogazoase

Meniul zilnic poate include:

La discreție: Fasole verde sau galbenă (păstăi), ardei, broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, țelină, castravete, andive, fenicul, usturoi, ceapă, ghimbir, verdețuri, chilli, salată verde, pătrunjel, ridichi, ceapă de primăvară, spanac, oregano, cimbru, busuioc, piper negru, scorțișoară, ulei extravirgin de cocos, ulei de masline, ulei de susan, semințe și nuci (semințe de in, migdale, nuci, etc.)

În cantități mici: ouă, peşte proaspăt şi fructe de mare (nu crustacee), miel şi viţel, pasăre, pui şi curcan;

A doua etapă de dietă anti-candida poate ține de la câteva săptămâni la câteva luni. În această etapă, este necesară și o cură de probiotice şi antifungice. Combinarea acestor două elemente distruge Candida şi repopulează intestinele cu bacterii “bune”.

Pasul 3: Reintroducerea alimentelor, după eliminarea candidozei

Pentru a fi siguri că a trecut candidoza, se pot face teste de sânge, analiza scaunului sau se poate testa urina. Dacă acestea indică faptul că această infecție este sub control, unele alimente pot fi reintroduse în dietă. Cele mai multe alimente reintroduse sunt din categoria legumelor sau fructelor bogate în carbohidrați, care sunt interzise de dietă în etapa precedentă (se preferă orez, orez brun și mei în locul celorlalte cereale). Alimentele trebuie adăugate în planul alimentar lent, puțin câte puțin. Atenție: revenirea la obiceiurile vechi, ce presupun consumul multor dulciuri și grăsimi, conduce la reapariția candidozei.

În loc de concluzii

Avantaje

1. Dieta anti-candida elimină zahărul, direct responsabil cu apariția candidozei și a diabetului

Unul dintre principalele avantaje ale acestei diete este renunțarea la zahăr. Studiile efectuate au demonstrat o asociere între acest aliment și apariția candidozei, și a diabetului, ca de altfel și slăbirea sistemului imunitar responsabil cu apărarea împotriva agresorilor externi.

2. O stare de sănătate mai bună

Aproape întotdeauna cei care urmează o astfel de dietă simt în scurt timp o îmbunătățire considerabilă a stării de sănătate. Acest lucru se întâmplă datorită renunțării la făina albă și la zahăr, ceea ce elimină și alimentele procesate și cele cu indice glicemic mare.

3. Simptomele candidozei scad considerabil

În scurt timp de la începerea acestei diete, simptomele asociate candidozei încep sa scadă în intensitate, și chiar sa dispară.

Considerații utile

1. Eficiența acestei diete este dată și de alți factori

Nu doar recomandările alimentare pot îmbunătăți considerabil manifestările candidozei. Pentru aceasta, este nevoie de un stil de viață schimbat: renunță la semi-preparate și consumă mâncarurile gătite acasă, elimină stresul și munca peste program, relaxează-te și meditează zilnic un timp suficient și fă sport în fiecare zi. Mișcarea fizică pune în circulație sângele și limfa, asigurând dinamismul necesar al tuturor proceselor normale din corp, fără de care poate apare starea de boală.

2. Dieta anti-candida este eficientă mai ales pe termen lung

Dieta anti-candida prezintă îmbunătățiri evidente ale simptomelor acestei afecțiuni. Cu toate astea, odată cu începerea reintroducerii celorlalte alimente, simptomele reapar mai ales dacă se revine la obiceiurile alimentare dezechilibrante. Astfel, dieta anti-candida este eficientă pe termen lung dacă devine un stil de viață alimentar, însă renunțarea totală la brânză, lactate sau la alte alimente de bază este aproape imposibil de realizat. De asemenea, există voci care sustin ca alte planuri alimentare, cum ar fi Dieta GAPS sau Specific Carbohydrate Diet, ar prezenta rezultate mult mai eficiente.

 

3,384 total views, 0 views today

Print Friendly, PDF & Email
Majoritatea cititorilor au spus că articolul este Util.
Ce părere ai despre articol?
  • Util 
  • Interesant 
  • Extraordinar 
  • Eronat 
  • Plictisitor 

Recomandă prietenilor:

Fii primul care comentează despre "Dieta anti-candida: detalii concrete și plan de acțiune"

Comentează, te rog

Copyrighted Image

Dieta anti-candida: detalii concrete și plan de acțiune

de Florentin Udrescu durată: 6 min
0
Free Web Hosting