Cum să visezi lucid: rețete practice cu uleiuri esențiale naturale

Recomandă prietenilor:

Timp de milenii, oamenii din întreaga lume au folosit o tehnică perfect naturală, puternică și la îndemână pentru a-și îmbogăți experiența de viață: este vorba de visele lucide.

Ce este un vis lucid?

Visul lucid este un vis pe parcursul căruia ești perfect conștient că visezi. În timpul unui astfel de vis lucid, ești capabil să controlezi anumite aspecte din vis, incluzând personajele din vis, evenimentele din vis, și mediul înconjurător din vis.

În tradițiile orientale, antrenamentul pentru cultivarea și aprofundarea abilităților aspirantului de a obține la voință și a controla visele lucide reprezintă unul dintre scopurile centrale ale practicii pentru dezvoltarea spirituală. Practica indiană numită Yoga Nidra (sau somnul conștient) este foarte cunoscută și în occident unde au început recent cercetări pentru a găsi și alte căi la fel de naturale care facilitează visele lucide.

Plantele medicinale sunt un real ajutor

Există un grup de plante cunoscut ca ”oneirogene” (denumire compusă ce provine din limba greacă – ONEIROS însemnând VIS, iar GEN însemnând A PRODUCE), care ajută la producerea și menținerea stărilor de vis conștient. Aceste plante medicinale foarte cunoscute sunt folosite de mii de ani în procedeele de divinație prin vise, în experiențele extra-corporale, și pentru a facilita conștientizarea în stările de vis.

Una dintre cele mai rare și mai puțin cunoscute majorității oamenilor este Agarwood (sau Oud). Este o plantă lemnoasă cunoscută de cel puțin 3000 de ani, și folosită în India, Orientul mijlociu, China și Japonia. Agarwood facilitează claritatea minții, echilibrul emoțional și pacea interioară. În scrierile sacre ale diverselor religii, Oud este menționat ca fiind un vehicul sacru ce conduce sufletul omului în Paradis. În urma distilării, rezultă uleiul denumit Oud, care se folosește chiar și în parfumuri, fiind bogat în substanțe specifice denumite sesquiterpene. Agarwood calmează trupul, îndepărtează energiile distructive și negative, facilitează conștientizarea avansată, reduce frica, aduce un sentiment de armonie și vigoare a energiei interne, și îmbunătățește funcționalitatea minții. Uleiul esențial Oud se folosește în tratarea comportamentului nevrotic și obsesiv. În tradițiile orientale, agarwood se folosește pentru îndepărtarea ignoranței.

Un alt ulei esențial foarte scump și rar este cel obținut din lotusul albastru. În Egiptul antic, ca și în civilizația Maya, lotusul albastru se folosea pentru a obține stări înalte de conștiință. Importanța lotusului albastru este atât de mare încât a fost menționat în faimoasa Carte Egipteană a Morților. Lotusul albastru furnizează un sentiment blând de pace euforică și o stare de conștiință superioară. Au fost consemnate mai multe mărturii despre un impact notabil a lotusului albastru asupra intensității viselor și ușurința cu care visul este rememorat la trezire, dar mai puțin asupra lucidității în vis. De asemenea, unii au descris că senzația de vis indusă de plantă continuă chiar și în starea de vis propriu-zisă, făcând ca visele să fie mai colorate, mai reale și mai intense.

Frankincense este cunoscut de foarte mult timp pentru efectele sale benefice ca antidepresiv și energizant spiritual. Aroma uleiului esențial de Frankincense are un impact pozitiv asupra clarității viselor dar și asupra abilității de reamintire a viselor. Frankincense este unul dintre cele mai recomandate uleiuri esențiale pentru stimularea perfect naturală a glandei pineale.

Iasomia are o lungă tradiție ca adjuvant în călătoriile astrale, reducând anxietatea. Un singur mililitru de ulei esențial este obținut din 8000 de flori culese manual. Cercetătorii occidentali au descoperit că în urma inhalării aromei de ulei esențial de iasomie (înainte de culcare) subiecții au avut un somn mult mai odihnitor și mai eficient, ei trezindu-se dimineața cu o mai mare energie și mult mai lucizi.

Popularul pelin este folosit în tradițiile europene în ritualurile de protecție folclorice. Pelinul facilitează dinanizarea imaginației și îndepărtează nervozitatea și oboseala. În plus, ajută la rememorarea viselor, planta fiind o adevărată punte de legătură între două lumi: lumea fizică și lumea subtilă, nevăzută. Pelinul favorizează menținerea într-o stare de vis lucid.

Lemnul de cedru era folosit de sumerieni și egipteni încă de acum 5000 de ani și se crede că a fost primul ulei esențial obținut prin distilare. Uleiul esențial de cedru contribuie la imbunătățirea dispoziției și favorizează claritatea minții (aspect important pentru obținerea unui vis lucid). Acest aspect nu este deloc surpinzător pentru cercetători deoarece este uleiul cu cel mai mare conținut de sesquiterpene, molecule capabile sa treacă prin bariera sânge-creier și să transporte oxigenul. Este un cunoscut calmant emoțional, fiind folosit cu succes în tratarea ADHD.

Lemnul de santal a fost folosit in India de mii de ani pentru proprietățile sale calmante și abilitatea de a îndepărta tensiunile. Un studiu recent a analizat influența unei componente găsite în santal, numită santalol, asupra somnului. Cecetătorii ai descoperit căciclurile de somn au fost profund îmbunătățite ca după aromatizarea încăperii de dormit cu ulei esențial de santal. Acest ulei este și el foarte bogat în sesquiterpene, substanțe naturale ce stimulează funcționarea normală a glandei pineale, rezultând creșterea producției de melanonină (hormonul fericirii). Uleiul esențial de santal ajută la dezvoltarea și rafinarea intuiției, dar și la producerea la voință a călătoriilor astrale.

Rădăcina de valeriană a fost folostă de secole pentru a induce vise lucide. Ajută la obșinerea unor vise mai intense și clare. Printre componentele uleiului esențial de valeriană găsim acizii valerianici si isovaltrat. Ambele au un efect benefic important asupra ciclurilor de somn. Acidul valerianic, ca alte sedative, acționează asupra receptorilor GABA din creier. Substanța denumită GABA este unul dintre cei mai cunoscuți inhibitori ai activității creierului, reducând activitatea în rețelele neuronale prin scăderea receptivității neuronilor. Rezultatul acestei scăderi a comunicării între zonele neuronale permite instalarea somnului mult mai repede. Astfel, perioada de timp specifică visării este extinsă, rezultând vise mai lungi.

Rădăcina de Angelică este foarte cunoscută pentru protecția imbatabilă ce o oferă împotriva coșmarurilor, fiind benefică pentru a avea vise lucide pozitive și plăcute.

Mușețelul este folosit pentru efectele sale împotriva anxietății și de inducere a somnului. Mulți oameni subestimează puterea mușețelului de favorizare a viselor lucide: unii practicanți s-au declarat mai receptivi la efectele induse de mușețel decât la alte plante medicinale, mărturisind că visele obținute au fost mult mai pline de trăire.

Fiecare aspirant la obținerea de vise lucide poate să experimenteze cu astfel de adjuvanți, în combinații inspirate personal, după afinitățile fiecăruia. Cel mai important aspect este asigurarea calității și purității uleiurilor esențiale folosite. O atenționare importantă: deși multe uleiuri esențiale găsite în comerț sunt denumite ”naturale”, înainte de a cumpăra trebuie să verificați temeinic sursa pentru a nu folosi un ulei așa-zis ”natural” pe etichetă – dar în realitate fiind de origine chimică periculoasă.

1,934 total views, 0 views today

Print Friendly, PDF & Email
Majoritatea cititorilor au spus că articolul este Extraordinar.
Ce părere ai despre articol?
  • Extraordinar 
  • Util 
  • Plictisitor 
  • Eronat 
  • Interesant 

Recomandă prietenilor:

Fii primul care comentează despre "Cum să visezi lucid: rețete practice cu uleiuri esențiale naturale"

Comentează, te rog

Copyrighted Image

Cum să visezi lucid: rețete practice cu uleiuri esențiale nat…

de Florentin Udrescu durată: 5 min
0
Free Web Hosting