Un nou „număr” de circ pentru potentați: zboruri cosmice comerciale

Recomandă prietenilor:

Miliardarii au o (alta) noua misiune de educare a populatiei: tintesc spre stele.

Elon Musk, Jeff Bezos si Richard Branson sunt nume sonore in industria spatiala la ora actuala, iar eforturile lor sunt directionate pentru acreditarea ideii ca ar putea face calatoria prin cosmos accesibila „oricarui muritor” (chiar daca pentru asta un bilet costa sute de mii de dolari). Se pare ca s-a dat startul la o cursa disperata pentru a aduce in constiinta publica ideea de zbor spatial comercial, iar pentru asta costurile de miliarde de dolari sunt „perfect” justificate.

Unul dintre cei mai activi jucatori din domeniu este Space X, compania spatiala fondata de Musk in 2002.

De-a lungul anilor, SpaceX a efectuat mai multe misiuni de plasare de sateliti si de reaprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS), iar unul dintre obiectivele lui Musk este sa scada costurile zborurilor spatiale prin reutilizarea rachetelor, scrie CNN.

Un prim pas in aceasta directie a fost inregistrat la sfarsitul lunii martie, cand compania sa a reusit sa lanseze o racheta deja folosita pentru a plasa un satelit pe orbita.

SpaceX a castigat contracte cu NASA si a efectuat cu succes peste 30 de misiuni spatiale de la infiintare, aventurandu-se mai departe decat orice alta companie privata, pana pe orbita geostationara, la o distanta de peste 35.000 de kilometri de Pamant.

Compania a avut insa si partea sa de esecuri. In 2015, un lansator spatial aflat intr-o misiune de aprovizionare a ISS s-a dezintegrat deasupra Oceanului Atlantic, iar anul trecut o racheta a explodat pe rampa de lansare, distrugand un satelit Facebook in valoare de 200 de milioane de dolari.

Astfel de incidente nu l-au impiedicat pe Musk sa isi fixeze obiective si mai ambitioase pentru perioada urmatoare. Astfel, SpaceX vrea sa trimita doi pasageri in jurul Lunii chiar anul viitor. Aceasta ar fi prima misiune cu oameni la bord a companiei. Telul suprem declarat de Musk este sa ajunga pe planeta Marte si in cele din urma sa o colonizeze.

Planeta Marte ramane constant in centrul atentiei in cadrul discutiilor pe teme cosmice, acand in vedere cele mai recente legi semnate pe „ultima suta de metri” inainte de finalul mandatului (2016) de Barack Obama, legi care instituie practic „domnia” corporatiilor in spatiul cosmic.

Oare a pregatit el „terenul” pentru o asa-zisa „dezvaluire” ulterioara despre existenta unui conglomerat de corporatii miniere ce activeaza azi pe Marte? Corey Goode a inceput o serie de dezvaluiri in anul 2015; el arata ca planeta Marte este practic administrata militar de un conglomerat de corporatii ce conduc acolo activitati de explorare si exploatare miniera…

La fel ca Musk, Bezos, care a infiintat in 2000 compania Blue Origin, este interesat de ideea reutilizarii rachetelor. De altfel, racheta New Shepherd dezvoltata de compania sa a fost lansata si aterizata in cinci ocazii diferite, insa in cadrul unor zboruri suborbitale, efectuate la o distanta de aproximativ 100 de kilometri de Pamant.

In prezent, Blue Origin este mai preocupata de operarea de zboruri suborbitale pentru turisti. Bezos spera ca prima calatorie sa aiba loc chiar in acest an. Nu exista inca detalii cu privire la pretul biletelor.

Compania lucreaza si la o noua racheta, New Glenn, care ar putea fi folosita pentru misiuni cu un grad mai ridicat de dificultate.

La randul sau, miliardarul britanic Richard Branson se concentreaza asupra turismului spatial, iar viziunea sa este ilustrata de compania Virgin Galactic, fondata in 2004. In loc de rachete, Branson vrea sa foloseasca un avion spatial reutilizabil, denumit SpaceShipTwo.

Acesta ar urma sa se ridice la 16 kilometri deasupra Pamantului, de unde va lansa nava propriu-zisa cu pasagerii, care va calatori mai departe la o distanta de aproximativ 100 de kilometri.

Ambitiile lui Branson, precum si intreaga industrie spatiala comerciala au suferit o puternica lovitura in 2014, cand prototipul navei SpaceShipTwo a explodat deasupra statului Californiei, copilotul fiind ucis.

Branson a decis sa mearga mai departe cu proiectul sau, iar Virgin Galactic a inceput deja sa vanda bilete pentru calatorii spatiu. Un bilet costa 250.000 de dolari si nu sunt putini cei interesati. Pana acum, compania nu a efectuat un test de zbor care sa depaseasca altitudinea de 20 de kilometri.

Se pregateste sa intre in intrecerea pentru cucerirea spatiului si cofondatorul Microsoft Paul Allen, a carui companie Vulcan Aerospace este aproape de finalizarea si testarea primului sau vehicul spatial, potrivit Forbes. Vulcan Aerospace construieste cel mai mare avion din lume, „Stratolaunch”, care ar urma sa lanseze sateliti pe orbita.

2,653 total views, 0 views today

Print Friendly, PDF & Email
Majoritatea cititorilor au spus că articolul este Eronat.
Ce părere ai despre articol?
  • Eronat 
  • Interesant 
  • Extraordinar 
  • Plictisitor 
  • Util 

Recomandă prietenilor:

Fii primul care comentează despre "Un nou „număr” de circ pentru potentați: zboruri cosmice comerciale"

Comentează, te rog

Copyrighted Image

Un nou „număr” de circ pentru potentați: zboruri c…

de Florentin Udrescu durată: 3 min
0
Free Web Hosting