Inteligența artificială își face „loc” în „prime time”

Recomandă prietenilor:

Dacă până mai ieri inteligența artificială însemna doar un computer mai rapid, iată că miliardarii lumii au pornit o campanie pentru adaugarea unui nou sens acestui concept.

Elon Musk, care a pus bazele Tesla si SpaceX, a infiintat o noua companie, Neuralink, ce are ca scop „cresterea performantelor creierului uman”, chiar oferindu-i acces direct la „inteligenta artificiala”.

Musk a declarat ca performanta creierului uman ar urma sa fie crescuta printr-o asa-numita augumentare (imbunatatire) tehnologica. In teorie, aceasta ar presupune conectarea la un dispozitiv extern care fie ar creste viteza de procesare, fie ar oferi acces la o cantitate foarte mare de informatii, fie ambele.

Augumentarea tehnologica nu este un concept strain, cel putin iubitorilor de literatura si seriale science-fiction. In episodul 5 din sezonul 7 al serialului StarGate SG-1, numit Revisions, fiecare membru al unei comunitati extraterestre era conectat la o enorma baza de date prin intermediul unui dispozitiv, numit Link, ce se atasa pe tampla acestora.

Noua companie a lui Elon Musk va merge, insa, in pasi mici. Pana sa-si poata realiza scopul, acesta va cerceta in amanunt creierul uman si afectiunile sale, asa cum sunt boala Parkinson, epilepsia sau depresia severa.

Dar de ce ar avea nevoie mintea umana de o „imbunatatire” de natura tehnologica? Oare tehnologia poate sa ofere o astfel de imbunatatire? Se pare ca din dorinta de a-si justifica cercetarile, Elon Musk nu a gasit nici-o alta scuza decat aceea de „imbunatatire”. De fapt, omul obisnuit poate sa isi imbunatateasca considerabil capacitatile mentale prin antrenamente adecvate, intocmai cum un antrenament fizic potrivit poate sa conduca la cresterea fortei musculare.

Dar chiar si asa, se pare ca a „uitat” ca exista si asa-numitele capacitati paranormale, extrasenzoriale, care imbunatatesc indubitabil conditia „obisnuita” a omului comun. Telepatia, spre exemplu, permite comunicarea instantanee multi-senzoriala intre doi sau mai multi oameni, si aceasta fara nici un fel de „adaos” tehnologic. Singura conditie este ca protagonistii sa dispuna de aceste capacitati paranormale, care insa pot fi dobandite in cele mai multe cazuri numai prin eforturi adecvate, consecvente.

Atunci pentru cine ar dezvolta Elon Musk o astfel de „imbunatatire”? Evident, pentru cei lenesi care nu sunt in stare sa urmeze un antrenament sustinut in directia obtinerii unor capacitati paranormale. Sau, poate ca la adapostul unor astfel de cercetari, s-ar urmari in paralel dezvoltarea unui mod de a „spiona” pana si cele mai personale ganduri si idei ale omului? Imaginea unui Big Brother tehnologic care sa dispuna de toti oamenii „imbunatatiti” dupa bunul plac al vreuei grupari oculte care-l „butoneaza” nu este oare mai aproape de adevar decat penibila justificare oferita de miliardar?

Astro-fizicianul Stephen Hawking a transmis ca inteligenta artificiala poate fi cel mai bun sau cel mai rau lucru care s-a intamplat vreodata omenirii. Celebrul om de stiinta a facut declaratia la inaugurarea unui centru dedicat exclusiv cercetarii iteligentei artificiale, care functioneaza in cadrul Universitatii Cambridge, transmite The Guardian.

„Petrecem mult timp cercetand trecutul, insa de cele mai multe ori e vorba de o istorie a prostiei. Asa ca e o schimbare placuta sa vad ca exista persoane care studiaza, in schimb, viitorul inteligentei”, a mentionat Stephen Hawking.

Astro-fizicianul a avertizat in repetate randuri despre cat de periculoasa e inventarea unui robot super-inteligent, dotat cu vointa proprie, care ar putea distruge lumea.

Iar de data aceasta a declarat ca inteligenta artificiala poate fi cel mai bun sau cel mai rau lucru care s-a intamplat vreodata omenirii. Diferenta o va face modul in care oamenii vor folosi aceasta tehnologie.

„Pot exista beneficii uriase de pe urma inteligentei artificiale. Nu putem prezice ce rezultate uimitoare va avea mintea noastra, atunci cand va fi ajutata de inteligenta artificiala. Iar poate ca vom reusi sa cream niste unelte, gratie acestei tehnologii, care sa ne ajute sa reparam stricaciunile facute mediului inconjurator si, intr-un final, sa vindecam bolile si sa eradicam saracia”, a punctat omul de stiinta.

Elon Musk nu este singurul care si-a propus sa foloseasca tehnologia pentru a descifra misterele creierului uman. Antreprenorul american Bryan Johnson, care in urma cu cativa ani a construit de la zero o companie pe care a vandut-o cu sute de milioane de dolari, s-a angajat intr-o misiune similara si chiar i-a luat-o inainte sefului Tesla si Solar X.

Johnson a lansat in luna august a anului trecut compania Kernel, cu sediul in Los Angeles, care dezvolta hardware neurotehnologic, mai exact cipuri pentru creierele oamenilor! Exact, cipuri care vor fi implantate in creier! Evident, ca ideea sa poata fi acceptata, pentru inceput justificarea este pur medicala: cipul va fi destinat initial persoanelor cu diverse boli si afectiuni, in scopul restaurarii functiilor normale ale creierului, noteaza CNBC.

Insa Johnson se asteapta ca tehnologia sa ajunga in viitor pana in punctul in care cipurile vor putea fi folosite si in cazul oamenilor sanatosi, transformandu-i practic intr-un fel de supraoameni.

O memorie aproape perfecta, capacitatea de a citi carti intregi in cateva secunde si posibilitatea de comunica unii cu altii prin telepatie sunt cateva dintre „super-puterile” care ar putea fi dobandite pe aceasta cale.

Pentru prima generatie de proteze neuronale, cipul va trebui sa fie implantat in creier pe cale chirurgicala de catre un neurolog, dar Johnson isi doreste ca in viitor sa se poata apela la metode mai putin invazive, cum ar fi laparoscopia.

In opinia antreprenorului, drepturile privind evolutia, in contextul perspectivei fuzionarii oamenilor cu computerele, ar putea fi urmatorul mare subiect de dezbatere la nivelul societatii. Luand in considerare toate chestiunile de natura etica si legala implicate, oamenii vor trebui sa decida daca este sau nu acceptabil sa opteze pentru imbunatatiri genetice si neurologice odata ce tehnologia va deveni disponibila. In cele din urma, deciziile ar putea varia de la o tara la alta, crede Johnson.

Antreprenorul a alocat 100 de milioane de dolari din fonduri proprii pentru a lansa Kernel si spera sa atraga in continuare investitii de 1 miliard de dolari. Johnson este fondatorul unei importante companii din domeniul tehnologiei financiare. Acum, el anunta ca Neuralink (infiintata de Musk) si Kernel probabil ca vor fuziona in viitor pentru a permite cercetari mai avansate pe aceasta cale…

Cu ani in urma, Johnson, inglobat in datorii, isi cauta fara succes un loc de munca. In cele din urma, a fost angajat sa vanda sisteme de procesare a platilor cu carduri de credit. Asa i-a venit ideea sa-si lanseze propria afacere in domeniu, compania Braintree, pe care eBay a cumparat-o in 2013 pentru 800 de milioane de dolari.

Eliberat de constrangeri financiare, s-a concentrat ulterior asupra unor teluri mai ambitioase. „Exista un potential urias pentru a co-evolua cu tehnologia”, sustine Johnson, care anticipeaza ca, odata ce oamenii se vor obisnui cu ideea, cererea va fi uriasa. O alta sintagma abil conceputa pentru ca oamenii sa accepte ideea ca ei pot „evolua” cu ajutorul tehnologiei… „Industria neurotehnologiei va fi una dintre cele mai mari din istorie”, mai insista Johnson, care isi propune astfel sa altereze viata umana:

2,735 total views, 0 views today

Print Friendly, PDF & Email
Majoritatea cititorilor au spus că articolul este Extraordinar.
Ce părere ai despre articol?
  • Extraordinar 
  • Eronat 
  • Interesant 
  • Util 
  • Plictisitor 

Recomandă prietenilor:

Fii primul care comentează despre "Inteligența artificială își face „loc” în „prime time”"

Comentează, te rog

Copyrighted Image

Inteligența artificială își face „loc” în ̶…

de Florentin Udrescu durată: 5 min
0
Free Web Hosting