Uluitor: Yoga și meditația efectiv repară ADN-ul

Recomandă prietenilor:

Activități ce restabilesc armonia trup-minte, cum ar fi Yoga, meditația, Tai-Chi, etc. sunt deja binecunoscute pentru capacitatea lor de a promova un sentiment de bine general și de a reduce stressul, dar oare ajutorul acestor metode milenare se limitează doar la atât?

Noi cercetări științifice demonstrează că beneficiile acestor modalități armonizante se extind cu mult dincolo de subiectiv. „Repararea” vieții omului modern oferită de ele nu este realizată numai în plan psiho-mental. De fapt, aceste activități uluitor de eficiente aduc schimbări binevenite chiar la nivel molecular, fizic.

Un studiu recent condus de cercetători de la Universitatea Coventry și de la Universitatea Radboud au arătat că anumite activități ce au ca scop intervenții în sensul restabilirii armoniei între corp și minte pot determina re-aranjarea moleculei ADN pentru a elimina bolile și depresia.

Cercetătorul-șef al programului, Ivana Burich, de la Laboratorul Creier, Credință și Comportament din Centrul de Psihologie Comportamentală și Realizare al Universității Coventry arată că:

Aceste activități determină ceea ce numim o „semnătură” moleculară în structura celulelor noastre, modificare ce contracarează efectul pe care îl are asupra corpului nostru stressul și anxietatea, toate acestea prin modificarea modului în care genele din celulele noastre sunt „puse la lucru”. Spus mai simplu, intervențiile care au ca scop restabilirea echilibrului minte-corp determină modificări în procesele de lucru ale ADN-ului conducând la îmbunătățirea calității vieții noastre.

Burich arată de asemenea că milioane de oameni deja beneficiază de efectele minunate ale metodelor și tehnicilor specifice cum sunt Yoga, meditația și Tai-Chi, fără a-și da seama că aceste activități sunt în mod real, fizic, benefice trupului. Burich arată că sunt necesare mai multe studii pe această temă care ar putea arăta o paletă mai complexă de beneficii ale acestor activități, iar studiul ei poate fi un bun început pentru eforturile ce vor urma.

Publicat în revista Frontiere în Imunologie, studiul analizează rezultatele ce se întind pe o perioadă de mai mult de 10 ani obtinute în urma unor cercetări despre efectele asupra structurii ADN a activităților de echilibrare corp-minte. Exprimarea genelor a fost unul dintre aspectele pe care s-a focalizat cercetarea echipei, deoarece modul în care genele sunt activate pentru a produce proteine poate avea un impact la nivelul întregului corp. Compoziția biologică a creierului, a sistemului imunitar dar și a întregului corp pot să fie afectate de modul în care sunt „fabricate” proteinele genetice.

În total, echipa a analizat 18 studii la care au participat 846 de oameni. Privind ca un întreg toate datele referitoare la cei 11 ani de cercetări, experții au descoperit că există un model specific al modificărilor moleculare ale ADN care apar ca efecte directe ale activităților de armonizare minte-corp, și al modului în care ele determină schimbări benefice în plan fizic și mental.

Este cunoscut faptul că atunci când o persoană trece printr-un eveniment stresant, trupul acesteia își modifică funcționarea, „comutând” pe modul numit „fugi sau luptă”, ceea ce are ca rezultat declanșarea producerii unei molecule care coordonează modul în care genele sunt puse în funcțiune (cunoscut ca factorul nucleic kappa B – NF-kB).

”NF-kB traduce stressul prin activarea genelor care produc anumite proteine denumite citocine, proteine care determină inflamarea la nivel celular”, explică Science Daily. Deși acest fel de reacție este util pe termen scurt, atunci însă când se continuă procesul un timp mai îndelungat există riscul apariției unor boli grave cum sunt cancerul sau depresia cronică, și pot chiar accelera îmbătrânirea.

Cu toate acestea, cercetările efectuate de echipa condusă de Ivana Burich arată că oamenii care practică în mod consecvent activități specifice de armonizare și echilibrare minte-trup au avut o reacție de reducere a producției de NF-kB și a citocinelor corespondente. Ca urmare, aceasta conduce la o scădere și chiar inversare a exprimării genetice pro-inflamatorii. Ceea ce determină în final o reducere a riscului de boli generate de inflamații.

Cercetări anterioare referitoare la meditație și alte activități similare au indicat că acestea pot avea efecte uluitoare asupra creierului și trupului. De exemplu, cercetări recente au arătat că meditația poate ajuta la menținerea „tinereții” creierului, și reducerea ”vârstei” creierului cu o medie de 7 ani. Tot în anul 2017, o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard au demonstrat că Yoga poate conduce la schimbări benefice în metabolism.

Aceste activități specifice de restabilire a echilibrului minte-trup încep să își demonstreze științific uluitoarele efecte benefice asupra sistemelor trupului omenesc.

 

1,730 total views, 0 views today

Print Friendly, PDF & Email
Majoritatea cititorilor au spus că articolul este Extraordinar.
Ce părere ai despre articol?
  • Extraordinar 
  • Interesant 
  • Eronat 
  • Util 
  • Plictisitor 

Recomandă prietenilor:

Fii primul care comentează despre "Uluitor: Yoga și meditația efectiv repară ADN-ul"

Comentează, te rog

Copyrighted Image

Uluitor: Yoga și meditația efectiv repară ADN-ul

de Florentin Udrescu durată: 3 min
0
Free Web Hosting