Big Brother: Google știe unde ești chiar dacă ți-ai scos cartela din telefon

Recomandă prietenilor:

Telefoanele Android colectează locația utilizatorilor și o trimit către Google chiar dacă aveți serviciile de localizare (GPS) dezactivate și chiar dacă scoateți SIM-ul din telefon. Practic, singura soluție să opriți localizarea este să scoateți bateria telefonului și să nu-l mai utilizați.

Concluzia din titlu este rezultatul unei anchete realizate de Quatz, care a analizat modul în care se colectează informația de localizare și unde se trimit datele. Cu serviciile de localizare închise, dar cu datele mobile active, telefonul trimite informația de localizare de câte ori ieșiți dintr-o celulă și telefonul se conectează la următoarea celulă din rețeaua de telefonie. Google colectează de fapt adresele emițătoarelor care sunt mai apropiate de utilizator, are o vagă idee privind traseul acestuia dacă se mută des și oficialii companiei au confirmat faptul că așa funcționează tehnologia.

Ceea ce este însă aberant și dincolo de orice explicație comercială este că telefoanele Android colectează și trimit aceste date și cu serviciile de localizare închise, dezactivate, sau și mai rău, fără niciun SIM în telefon (necesită WiFi totuși). Google spune că nu stochează aceste date și că nu le folosește și că desigur, va ancheta situația și va lua măsuri. Exact ca atunci când Google nu știa că terminalele Android înregistrau prin microfon și trimiteau datele către servere Google.

Evident, puțină lume este afectată de asta, pentru unii va fi o confirmare a ceea ce bănuiau deja, pentru alții doar un alt nod în papură găsit de ziariști. Acest gen de activitate a fost detectat și pe terminale mai vechi și mai noi, iar dacă pui în context informația cu faptul că Google are proiecte de inteligență artificială cu sisteme care învață singure, poți trage concluzii destul de clare. Cât despre Google, ei mereu vor repeta mecanic: nu au știut de asta și vor lua toate măsurile. Quartz spune că această colectare a locațiilor a început în 2017. Probabil altfel ar fi fost observată deja.

Legat de colectarea de date, Google s-au și acoperit din punct de vedere juridic, folosind în Termeni și Condiții acest fragment:

When you use Google services, we may collect and process information about your actual location. We use various technologies to determine location, including IP address, GPS, and other sensors that may, for example, provide Google with information on nearby devices, Wi-Fi access points and cell towers.

Atunci cand folosesti serviciile Google, noi putem sa colectam si sa folosim ulterior informatiile despre locatia ta reala. Noi folosim numeroase tehnologii ca sa determinam locatia, inclusiv adresele IP, functionalitatea GPS, si alti senzori incorporati in telefon, care pot, de exemplu, sa furnizeze catre Google informatii despre dispozitivele din apropiere, despre punctele de acces prin Wi-Fi, si despre turnurile celulelor de telefonie mobila.

Cei de la Google susțin că au încercat să folosească astfel de informații pentru a îmbunătăți viteza și performanța livrării de mesaj. Cu toate acestea, informațiile de la antene nu ar fi fost încorporate în sistemul de sincronizare a rețelei, astfel că datele erau șterse imediat.

Nu e clar cum adresele antenelor de emisie ar fi putut fi folosite pentru a îmbunătăți livrarea de mesaje, însă implicațiile în spectrul confidențialității sunt ceva mai clare. Informația de la o singură antenă îți poate oferi o arie aproximativă în care se află telefonul, însă informația de la mai multe stații de emisie poate fi folosită pentru triangulare, iar în zonele urbane se poate ajunge la o precizie destul de mare a localizării. Astfel, s-a estimat ca, folosind formule de calcul si algoritmi clasici, precizia de localizare este chiar de cateva zeci de centimetri, ceea ce inseamna ca poti fi localizat foarte exact chiar daca mergi pe un trotuar plin cu pietoni.

Google a colectat astfel de date de la toate dispozitivele moderne cu Android, fără să facă vreo discriminare între modele. Chiar și dispozitivele resetate la setările din fabrică și cu serviciile de localizare dezactivate trimiteau asemenea date. O asemenea practică este dezvăluită într-un moment în care nu doar Google, dar și alte companii mari sunt acuzate de colectarea secretă a datelor de la utilizatori.

1,069 total views, 0 views today

Print Friendly, PDF & Email
Majoritatea cititorilor au spus că articolul este Interesant.
Ce părere ai despre articol?
  • Interesant 
  • Extraordinar 
  • Util 
  • Plictisitor 
  • Eronat 

Recomandă prietenilor:

Fii primul care comentează despre "Big Brother: Google știe unde ești chiar dacă ți-ai scos cartela din telefon"

Comentează, te rog

Copyrighted Image

Big Brother: Google știe unde ești chiar dacă ți-ai scos car…

de Florentin Udrescu durată: 3 min
0
Free Web Hosting