Inteligența artificială este folosită în domeniul militar (VIDEO șocant)

Recomandă prietenilor:

China, Statele Unite și Rusia au recunoscut oficial importanţa critică a „maşinilor inteligente” pentru viitorul securităţii lor naţionale. Urmăriți mai jos o prezentare oficială ce demonstrează capacitatea de distrugere țintită specific cu ajutorul unei mini-drone auto-pilotată folosind Inteligența Artificială (ATENȚIE: imaginile vă pot provoca disconfort accentuat):

Pentru Rusia şi Vladimir Putin, este clar că dominaţia planetară şi inteligenţa artificială (IA) sunt inextricabil intersectate.
Inteligenţa artificială este viitorul, nu numai pentru Rusia, ci pentru întreaga omenire”, a spus președintele rus într-un discurs rostit cu ocazia începerii noului an şcolar, transmis video live. „Oricine devine lider în această sferă va deveni conducătorul lumii.”

Putin nu este singurul care gândeşte astfel. China, Rusia şi SUA sunt angajate într-o cursă intensă pentru a dobândi o putere militară „inteligentă”. Fiecare naţiune a recunoscut oficial importanţa critică a „maşinilor inteligente” pentru viitorul securităţii lor naţionale şi fiecare consideră că tehnologiile legate de IA, precum dronele autonome şi software-ul de procesare „inteligentă” a informaţiilor, reprezintă instrumente de creştere a capitalului militar uman.

Statele Unite, Rusia şi China sunt de acord că inteligenţa artificială va fi tehnologia cheie care va susţine puterea naţională în viitor”, a declarat pentru WIRED Gregory C. Allen de la Center for a New American Security. El este coautor al unui raport relativ recent, comandat de directorul Inteligenţei Naţionale, care a concluzionat: „Ca şi în cazul tehnologiilor militare transformatoare anterioare, implicaţiile asupra securităţii naţionale ale IA vor fi revoluţionare, nu doar diferite. Guvernele din întreaga lume vor lua în considerare, iar unele vor adopta, măsuri extraordinare de politică ca răspuns, poate la fel de radicale ca cele impuse în primele decenii de arme nucleare.

Consiliul de Stat al Chinei a lansat o strategie detaliată în iulie 2016, cu obiectivul declarat de a face ţara „liderul competiţiei şi centrul de inovare la nivel global în IA” până în 2030. Printre politicile subliniate de guvern se numără angajamentul de a investi în IA şi cercetarea şi dezvoltarea aferentă, care „vor mări puterea de apărare naţională şi vor asigura şi proteja securitatea naţională”.

Potrivit unui raport al Goldman Sachs, China depune acum cel mai mare efort, are sprijinul guvernamental şi resursele necesare pentru a deveni o putere mondială a IA. China are, de asemenea, experienţa de a-şi îndrepta IA spre interior, pentru a-şi gestiona propria populaţie – în timp ce SUA are cu mult mai puţină experienţă, bazându-se pe stilul său diferit de guvernare.

De exemplu, autorităţile chineze explorează utilizarea tehnologiilor IA, precum recunoaşterea facială şi analiza predictivă, pentru a-şi monitoriza populaţia. Acest fapt va însemna probabil că sistemele de IA chinezeşti au o experienţă de supraveghere mai specializată care se pot folosi bine pentru aplicaţiile militare.

Strategia IA a Chinei, de asemenea, conectează direct dezvoltările comerciale ale IA cu aplicaţiile de apărare, o altă trăsătură influenţată de guvernul său central puternic. De exemplu, Baidu, motorul de căutare din China, conduce un laborator naţional de învăţare cu scopul operaţional de a face China mai competitivă.

Rusia se află încă în urma Chinei şi SUA în domeniul IA. Cu toate acestea, programul de modernizare militară pe care l-au început în 2008 declanşează expansiuni masive şi investiţii noi în IA. Comitetul Industrial Militar rus şi-a stabilit obiectivul ca 30% din echipamentele militare să fie robotizate până în 2025.

Cu o industrie de tehnologie mai mică decât cea a Chinei sau a Statelor Unite, Rusia trebuie să stabilească – şi să atingă – astfel de obiective ambiţioase pentru a rămâne competitivă. Ea beneficiază totuşi de o tradiţie academică puternică în domeniul tehnologiei şi al ştiinţei şi de o implementare eficientă a tehnologiei pe care o are deja.

Analistul Samuel Bendett de la Center for Naval Analyses a reiterat pentru WIRED că, în ciuda faptului că au drone mai ieftine şi care au raze de acţiune mai scurte, Rusia a reuşit să le implementeze foarte eficient în Ucraina şi Siria. Allen a adăugat că Rusia pare mai dispusă ca IA să aibă un rol în campaniile de propagandă, serviciile secrete, sociale şi hacking, care sunt deja impresionante.

Ca şi China, guvernul rus este centralizat şi deţine mai multă putere asupra modului în care IA se va dezvolta în ţară. Acest aspect sugerează că IA va fi probabil îndreptată mai mult către aplicaţii militare şi de contraspionaj.

Deşi SUA au fost recunoscute până acum ca fiind un centru global pentru dezvoltarea avansată a IA, această dezvoltare a fost aproape total concentrată în sectorul privat, iar guvernul a rămas mult în urmă în ceea ce priveşte strategia precum şi cu cercetarea şi dezvoltarea. Cel puțin așa se susține oficial.

Cu toate acestea, guvernul american nu poate să impună sectorului privat tehnologic să coopereze – spre deosebire de guvernele chinez şi rus care pot face asta – şi cât de multă cooperare primeşte variază în funcţie de climatul politic. Experţii arată că, în unele aspecte importante, guvernul american se află în spatele Chinei şi Rusiei în utilizarea IA.

Acest aspect se datorează parţial faptului că regimurile autoritare din aceste ţări depind de serviciile secrete şi capacitatea de a detecta şi elimina diversele grupuri interne considerate „subversive”, pentru a supravieţui – ele pot folosi tehnologia fără a ţine seama de viaţa privată sau de drepturile civile. Iar în acest timp agenţia americană CIA – a cărei misiune este aparent legată de politica externă, nu de cea internă – foloseşte IA pentru a colecta date cu caracter privat ale populației.

1,253 total views, 0 views today

Print Friendly, PDF & Email
Majoritatea cititorilor au spus că articolul este Interesant.
Ce părere ai despre articol?
  • Interesant 
  • Extraordinar 
  • Util 
  • Plictisitor 
  • Eronat 

Recomandă prietenilor:

Fii primul care comentează despre "Inteligența artificială este folosită în domeniul militar (VIDEO șocant)"

Comentează, te rog

Copyrighted Image

Inteligența artificială este folosită în domeniul militar (V…

de Florentin Udrescu durată: 4 min
0
Free Web Hosting