Hoții de timp

Recomandă prietenilor:

Deși unii dintre voi e posibil să vă așteptați la o recenzie de carte din domeniul Science-Fiction (judecând după titlu), subiectul este cât se poate de actual și de real.

Totul a pornit de la o afirmație clară, găsită într-o relatare de călătorie publicată la PressOne, ca răspuns la întrebarea „Cum priviți fenomenul Facebook?„. Iată răspunsul:

https://s9.postimg.org/roprcdxhr/2016081301a.jpg

Toate acestea le asociez unei notiuni, ii numesc hotii de timp. Sunt cei care iti fura timpul. Și cred ca este suficient, pentru ca timpul pe care-l traim il asimilam, asa cum asimilam aerul pe care-l respiram si mancarea pe care o digeram. La fel asimilam si timpul. Timpul petrecut intr-un fel sau in altul schimba componenta fiintei noastre.

Cine controleaza timpul sau petrecerea lui controleaza intr-un final dezvoltarea personalitatii unei persoane. Cand ti se fura timpul sau ti se sugereaza, persuasiv, un anumit mod de a ti-l petrece, in tot acel interval tu esti modelat intr-o anumita directie.

Este greu sa rezisti la seductia curiozitatii. in momentul in care ai o cantitate de timp liber e mult mai usor sa-l consumi in curiozitati. In acel interval, tu consumi. E mult mai greu sa petreci timpul nu consumand, ci producand, sa convertesti timpul in valoare. Produci in momentul in care, in loc sa consumi curiozitati, citesti sau aprofundezi, studiezi, sau te rogi, sau lucrezi.

Acum exista multi hoti de timp, care iti fura cate un pic sau un pic mai mult, in fiecare zi, si care astfel iti reduc timpul de viata. Ajungem in fiecare zi sa traim cu 2-3 ore mai putin, ore in care efectiv stai si consumi, adica pur si simplu stai.

Scopul vieții

Omului ii este dat timpul pentru a ajunge undeva, pentru a parcurge o distanta sau un drum care-l duce spre menirea sa. Daca te opresti din acest drum, daca nu-l intelegi, e ca si cum ai intra in ceata si te-ai rataci. Nu mai stii unde, nu mai stii incotro, nu mai ai puncte cardinale si busola, nu mai ajungi la destinatie.

As putea spune ca foarte multi oameni isi rateaza menirea prin faptul ca nu inteleg, o data, ca au o destinatie si, dupa aceea, ca li se fura timpul pe care-l au la dispozitie pentru a inainta catre acea destinatie.

In momentul in care ti se schimba petrecerea timpului, incepi sa te modelezi intr-o alta directie; cumva, pe orice cale mergi, calea te modeleaza pe tine, si ajungi sa fii altcineva. Nu ajungi sa te regasesti pe tine, ajungi sa traiesti cu o identitate de imprumut. Nu mai reusesti sa-ti gasesti propria identitate, dupa care sa stabilesti o relatie cu alte identitati bine definite.

E o identitate de imprumut, compusa din clisee, si o sustii pe aia in existenta. Ajungi, practic, outsiderul propriei vieti, perifericul propriei vieti, sa fii un cersetor in propria-ti viata, care subzista cu firimiturile care cad de la masa stapanului, adica identitatea de imprumut. Ea e cea care trebuie hranita si slujita.

Multi oameni in ziua de astazi ucid orice gand, orice manifestare a constiintei care le aduce aminte ca poate nu e bine ceea ce fac, astfel incat ei sa poata dispune la modul inconstient de lume, si de viata lor si de ei insisi, cum vor ei, fara sa trebuiasca sa dea socoteala nimanui. Urasc orice manifestare a supranaturalului pentru ca le aduce aminte ca nu sunt ei stapanii absoluti ai propriei existente.

Valori personale

Multi oameni dispun de sanatatea lor asa cum vor. Uita ca sanatatea este un dar, este bijuteria cea mai de pret a unei familii, care trebuie ingrijita, pretuita si transmisa generatiilor urmatoare. Nu trebuie cheltuita, este o valoare a familiei, nu numai a mea personala.

Oamenii isi consuma sanatatea cum vor ei, in interesul lor, o uzeaza, se otravesc cu toxine, chimicale, si transmit alterata, ciobita, stricata aceasta bijuterie. Si cu multe lucruri procedeaza oamenii la fel.

Logică și rațiune

Ratiunea poate lua foarte multe forme, orice ideologie poate fi rationalizata si justificata intr-o anumita logica, asa cum a fost si comunismul si alte ideologii. Ele pareau sa stea destul de bine pe soclul logicii. Diferenta e ca n-aveau in vedere omul real, ci omul ideal. Lucrau pentru un om ideal care nu exista.

In zona logicii, daca nu intervine o supra-logica a lui Dumnezeu, daca nu intervine adevarul, totul poate fi rescris, chiar si moralitatea.

Ghidul către Adevăr

Daca nu vine cineva din afara, cineva care sa aiba o anumita intelepciune si iscusinta in a delimita lucrurile si a demasca toate imposturile de gand, atunci e foarte greu ca cineva sa ajunga de unul singur la intelegerea adevarului.

Mai mult, in cautarea adevarului, cea mai mare problema este sinceritatea. Pentru ca de multe ori adevarul este disconfortant, atunci unii il evita si prefera sa se auto-amageasca. Fac asta fara sa-si dea seama, cumva implicit, nu explicit. Nu-si definesc auto-amagirea ca sa nu devina constienti de ea. Daca devii constient de ea, nu te mai poti minti. Daca te minti la modul constient iti dai seama ca te minti. Exista si o stare mincinoasa a omului.

Omul traieste foarte mult la suprafata fiintei sale. De acolo nu vezi ce se intampla in profunzime, in interior. Traiesti superficial la suprafata, dar nu-ti dai seama de ceea ce se intampla pe dedesubt.

 

825 total views, 0 views today

Print Friendly, PDF & Email
Majoritatea cititorilor au spus că articolul este Extraordinar.
Ce părere ai despre articol?
  • Extraordinar 
  • Interesant 
  • Util 
  • Plictisitor 
  • Eronat 

Recomandă prietenilor:

Fii primul care comentează despre "Hoții de timp"

Comentează, te rog

Copyrighted Image

Hoții de timp

de Florentin Udrescu durată: 4 min
0
Free Web Hosting